26 listopada w dziennym Domu Pomocy Społecznej w Raciborzu odbył się konkurs kulinarny pt. „Dynia w centrum uwagi”.

W konkursie kulinarnym wzięli udział przedstawiciele DPS „Złota Jesień”, Warsztatów Terapii Zajęciowej, DPS św. Notburgii, oraz „Iskierki”. Wśród uczestników dominowały panie, ale nie zabrakło też panów.

Konkurs cieszy się dużą popularnością i budzi wielkie emocje wśród uczestników, co roku sposób podania potraw i wygląd kucharzy jest na najwyższym poziomie. Potraw przygotowanych w konkursie nie powstydziłaby się żadna restauracja.

Przygotowywaniu potraw przyglądał się Aleksander Drost, reprezentant kuchni Pracowni Smaku „Orso” z Knurowa. Doświadczony kucharz przyznaje, że dynia jest warzywem niedocenianym, ale na szczęście na nowo odkrywanym w polskiej kuchni, ponieważ jest bardzo zdrowa i jak udowodnili uczestnicy Konkursu daje wiele możliwości jej podania. Generalnie przepisów jest tyle, ile osób je wykonujących. Zawodowemu kucharzowi imponowała organizacja pracy uczestników.

W tym roku wygrała drużyna gospodarzy ze swoja zupą dyniową, drugie miejsce zajęły Warsztaty Terapii Zajęciowej, a trzecie miejsce ex aequo raciborskie Domy Pomocy Społecznej.

Konkurs „Dynia w centrum uwagi był czwartą edycją kulinarnych zmagań organizowanych w Dziennym Domu Opieki Społecznej „Iskierka” w Raciborzu. Konkurs był objęty patronatem Prezydenta Miasta Raciborza oraz Starosty Raciborskiego.

Nagrody ufundowała również właścicielka restauracji Pracownia Smaku „Orso”.W Konkursie chodzi przede wszystkim o zabawę i aktywizację osób starszych i niepełnosprawnych. Podstawowy cel konkursu, czyli dobrą zabawę, udało się osiągnąć, o czym zaświadczają dołączone do artykułu zdjęcia.

(Urząd Miasta w Raciborzu)

ZOBACZ TAKŻE