Zwiedzając Pomorze, zdecydowanie warto rozpieścić swoje kubki smakowe i zafundować im coś, czego do tej pory nie próbowały. Jednak aby skosztować prawdziwych pyszności, dobrze jest zorientować się nieco w regionalnej kuchni. Pomogą w tym przede wszystkim karty dań najlepszych trójmiejskich restauracji!

Lokale Trójmiasto – gdzie warto zajrzeć, by dobrze zjeść?

Klasyka potraw kojarząca się z polskim morzem to oczywiście smażona ryba podawana z frytkami i zestawem surówek. Prawdę mówiąc, nie jest to danie, które z najlepszej strony reprezentuje Pomorze. W końcu kuchnia tego regionu to nie tylko ryby, ale również wspaniałe mięsa, dziczyzna, grzyby i sezonowe warzywa – wszystko to w aromatycznym, kaszubskim wydaniu.

Jeśli chodzi o menu restauracji Trójmiasto najlepiej zwiedzać, podążając za lokalami mieszczącymi się w dobrych hotelach, takich jak Arkon. Dlaczego? Ponieważ są one nastawione na turystów, którzy chcą nie tylko komfortowego noclegu, ale również wyjątkowych doznań smakowych. Dla osób kochających luksusowe lokale Trójmiasto ma wiele do zaoferowania!

Jakie potrawy nad morzem warto zjeść?

Będąc nad morzem, nie trzeba ograniczać się do jedzenia ryb, choć zdecydowanie są potrawy rybne, których powinno się spróbować. Na przykład zupa rybna – to przysmak, który nie występuje w wielu regionach Polski, dlatego turyści przybywający nad Bałtyk często mają okazję zakosztować go pierwszy raz! Świetnym wyborem będą również potrawy z wołowiny i owszem – klasyczne fish & chips, ale w nieco bardziej wykwintnym wydaniu, przygotowane z najlepszych gatunkowo ryb w świeżej panierce.

Wegetarianie zakosztują w Zielonym Pieprzu – restauracji należącej do hotelu Arton – z kolei pysznych potraw wegetariańskich, w tym na przykład fantastycznych boczniaków lub bakłażanów. Udany miks potraw typowo polskich z kaszubskim akcentem i podanych w bardzo światowy sposób to przepis na sukces nowoczesnej restauracji nad morzem!

Czym się kierować podczas wyboru restauracji na obiad w Trójmieście?

Przebywając na urlopie nad morzem lub wybywając tam na krótki, relaksujący weekend, warto jeść tylko to, co najlepsze i co najlepiej pokazuje kaszubskie smaki. Gdy wybiera się restaurację na swój obiad, dobrze jest sprawdzić opinie na jej temat w sieci, ale również przejrzeć dostępne menu. Często bywa ono zmieniane w zależności od sezonu. Jeśli w menu znajdują się potrawy przygotowywane z typowo sezonowych warzyw, można wysnuć wniosek, że szef kuchni naprawdę zna się na swojej pracy i oferuje swoim gościom nie tylko to, co smaczne, ale przede wszystkim – świeże i zdrowe, wykorzystujące do maksimum piękno regionu, jakim jest Pomorze.

W hotelowych restauracjach można liczyć nie tylko na pyszne jedzenie, ale również fantastyczną, klimatyczną atmosferę. Często bywają tam wolne stoliki, choć w najlepszych restauracjach najlepiej uprzednio zadzwonić i zarezerwować miejsce, gdyż w sezonie turystycznym cieszą się one ogromnym powodzeniem, głównie z uwagi na świetne potrawy, jakie serwują.

(artykuł sponsorowany)