Ponieważ naczynia ze stali nierdzewnej są niezwykle elastyczne i trwałe, są idealne nie tylko dla profesjonalnych kucharzy, ale także dla „domowych szefów kuchni”. Jednak ich wydajność jest zwiększona, gdy te akcesoria są odpowiednio użytkowane i konserwowane.

W rezultacie przedstawimy teraz ten problem, aby móc z nich korzystać tak długo, jak to możliwe! W końcu taki sprzęt powinien wytrwać z nami przez lata.

Specyfika naczyń kuchennych ze stali nierdzewnej

Sezonowanie garnków i patelni ze stali nierdzewnej czyści je, przygotowuje do gotowania i pomaga w zmniejszeniu przywierania jedzenia. Chociaż naczynia ze stali nierdzewnej nie muszą być sezonowane, poprawia to jakość smażenia, dlatego zalecamy stosowanie tego podejścia.

Aby usunąć wszelkie ślady olejów produkcyjnych, umyj płytki w ciepłej wodzie z mydłem z dodatkiem 14 filiżanek octu. Dokładnie spłucz, a następnie osusz miękką szmatką.

Przed użyciem naczyń z powłoką zapobiegającą przywieraniu wytrzyj je 1 łyżeczką (5 ml) oleju roślinnego. Po prostu wytrzyj olej delikatnym ręcznikiem. Regeneruj patelnię co 2-3 miesiące lub za każdym razem, gdy jedzenie zaczyna przywierać do patelni.

Wskazówka dla profesjonalistów: Nie używaj sprayu zapobiegającego przywieraniu na patelniach, które mają tę samą powłokę. Z czasem generują niewidoczne nagromadzenie, osłabiając powierzchnię i umożliwiając intensywne przyleganie żywności do patelni.

Korzystanie z naczyń ze stali nierdzewnej

Z naczyniami ze stali nierdzewnej z powłoką zapobiegającą przywieraniu należy używać tylko niskiego do średniego ciepła. Warstwa środkowa naszej trójwarstwowej konstrukcji wykonana jest z aluminium, które niezwykle efektywnie przekazuje ciepło. Zaczynając od niższej temperatury, możesz zminimalizować przypalanie żywności, odbarwienie patelni i degradację powłoki zapobiegającej przywieraniu.

Warstwy ze stali nierdzewnej utrzymają odpowiednią temperaturę. Przed włożeniem jedzenia do naczynia ze stali nierdzewnej upewnij się, że patelnia jest dokładnie podgrzana na niskim lub średnim ogniu. Dodaj kilka kropel wody na powierzchnię, aby sprawdzić temperaturę. Jesteś gotowy do pracy, gdy swobodnie ślizgają się po patelni, nie bulgocząc ani nie gotując. Ze względu na dużą różnicę temperatur dodawanie zimnej lub mrożonej żywności do gorącej patelni może spowodować jej zniekształcenie. Chociaż może to być niewygodne i może zająć więcej czasu, dobrym pomysłem jest rozmrażanie lub podgrzewanie zimnej żywności przed włożeniem jej do garnka/patelni.

Podsumowanie

Prawidłowo użytkowane i pielęgnowane garnki i patelnie ze stali nierdzewnej posłużą nam przez długi czas. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ zignorowanie go zmusi nas do polowania na nowy sprzęt kuchenny, ponieważ obecny wkrótce się zużyje. Wybór znanego źródła z dobrymi produktami tego typu bardzo pomógłby w tej sytuacji. Jak taki znaleźć? Przede wszystkim w tym celu można posłużyć się Internetem oraz opiniami krążącymi wokół konkretnych dostawców.

(artykuł sponsorowany)