Urządzając mieszkanie wiekszość osób boryka się z decyzją czy wybrać kuchnię gotową czy na wymiar z montażem.

Meble na wymiar to coraz częściej wybierana opcja przy urządzaniu kuchni. Mimo bardzo dużej oferty gotowych mebli w sklepach meblarskich są ludzie, którzy wolą zapłacić więcej, ale za to mieć wymarzoną kuchnię w swoim domu czy mieszkaniu. Kuchnię na wymiar dopasujemy do każdego, nawet najbardziej nieustawnego pomieszczenia. To my decydujemy, jakie ma mieć gabaryty, z jakiego ma być materiału, w jakim kolorze oraz czy chcemy więcej szuflad, czy półek. Gdy ogranicza nas powierzchnia pomieszczenia, warto zastanowić się nad wybraniem opcji wykonania mebli u stolarza. Pozwoli to na maksymalne wykorzystanie przestrzeni, tak by kuchnia była funkcjonalna.

W małych kuchniach wykorzystuje się różne rozwiązania, by jak najbardziej wykorzystać przestrzeń, stosując różnego rodzaju schowki, relingi, szuflady, miejsca na kosze typu cargo, dodatkowe półeczki, a nawet składany lub podnoszony blat, który rozkładany będzie w razie potrzeby. Ważny jest też rodzaj układu mebli. W małej kuchni najlepiej sprawdzi się kuchnia jednorzędowa, gdzie meble znajdują się na jednej ścianie lub kuchnia w kształcie litery U. Dobrym rozwiązaniem jest kuchnia po sam sufit. Dzięki temu na meblach nie zbiera się kurz i zyskujemy dodatkowe miejsce na przechowywanie kuchennych rzeczy, z których korzystamy okazjonalnie i nie musimy ich mieć w zasięgu ręki.

W dużych przestrzeniach nie musimy analizować każdego zajętego centymetra. Mamy swobodę w wyborze kształtu kuchni. W dużych pomieszczeniach najchętniej wybierane są kuchnie dwurzędowe, kuchnie w kształcie litery U oraz G, a także kuchnie z wyspą. Ta ostatnia jest bardzo popularną opcją przy kuchni otwartej, czyli połączonej z salonem. Wyspa jest bardzo efektownym dodatkiem i czyni kuchnię bardzo nowoczesną. Na wyspie często montuje się płytę indukcyjną, a wnętrze wyspy gospodaruje się szufladami lub półkami. Wyspa może służyć także jako miejsce do jedzenia posiłków albo jako blat roboczy.

Na etapie projektowania kuchni powinniśmy zadbać o dobrą organizację miejsca pracy, by zaoszczędzić sobie zbędnego biegania w poszukiwaniu kuchennych narzędzi podczas gotowania. Powinniśmy wydzielić sobie odpowiednie strefy związane z przygotowywaniem jedzenia. Wyróżniamy strefę przechowywania żywności, strefę przechowywania naczyń, strefę zmywania, strefę przygotowywania posiłków oraz strefę gotowania i pieczenia. Zaletą kuchni na wymiar jest to, że sami decydujemy o wielkości i  wyglądzie poszczególnych stref, nie zdając się już gotowe meble, których dopasowanie do naszego wnętrza często wymaga poprawek i ingerencji w mebel.

(artykuł sponsorowany)