Podczas wykańczania wymarzonego mieszkania często w głowie rodzi się mętlik. Chaotycznie przeskakujemy z myśli o szafkach i bateriach na akcesoria, okapy czy zlewozmywaki. Nie zapominajmy jednak o tym, że w pierwszej kolejności muszą być wykończone podłogi i ściany.

Wprawdzie oferta materiałowa jest obecnie niezwykle bogata, to często paraliżuje nas myśl o dokonaniu ostatecznej decyzji. Nic w tym dziwnego, finalnie wspomniana podłoga ma nam służyć przez wiele lat, powinna więc być estetyczna, ale i trwała. Czy w takim razie powinniśmy w ogóle rozważać położenie paneli podłogowych w kuchni? Obecnie to coraz mocniejszy trend, który pozwala optycznie powiększyć przestrzenie, na które składa się połączona z salonem kuchnia. Sprawdźmy więc jakie panele podłogowe możemy wybrać do kuchni.

Podczas wykańczania wymarzonego mieszkania często w głowie rodzi się mętlik. Chaotycznie przeskakujemy z myśli o szafkach i bateriach na  akcesoria, okapy czy zlewozmywaki. Nie zapominajmy jednak o tym, że w pierwszej kolejności muszą być wykończone podłogi i ściany. Wprawdzie oferta materiałowa jest obecnie niezwykle bogata, to często paraliżuje nas myśl o dokonaniu ostatecznej decyzji. Nic w tym dziwnego, finalnie wspomniana podłoga ma nam służyć przez wiele lat, powinna więc być estetyczna, ale i trwała. Czy w takim razie powinniśmy w ogóle rozważać położenie paneli podłogowych w kuchni? Obecnie to coraz mocniejszy trend, który pozwala optycznie powiększyć przestrzenie, na które składa się połączona z salonem kuchnia. Sprawdźmy więc jakie panele podłogowe możemy wybrać do kuchni.

Mocniej eksploatowana podłoga w kuchni

W kuchni podłoga jest narażona na wiele różnorodnych czynników, które niekoniecznie są korzystne dla jej powierzchni. Dlatego też musi ona prezentować wyższą jakość, musi być bardziej odporna niż np. podłoga przeznaczona do stosunkowo rzadko użytkowanej podłogi w sypialni. Zatem posadzka położona w kuchni nie powinna być podatna na wilgoć czy różnice temperatur, niemniej istotna jest odporność na uszkodzenia mechaniczne czy zabrudzenia uporczywymi plamami. Jeszcze do niedawna w zasadzie jedynym słusznym wyborem były płytki gresowe, którym niestraszne były ani temperatury, ani woda, ani plamy. Jednak innowacyjne technologie pozwalają dzisiaj produkować takie panele podłogowe, które stanowią konkurencję dla opatrzonego już gresu. Wysoka gęstość dochodząca nawet do 950 kg/m3, twardy materiał w postaci płyty HDF, bardzo szczelne łączenia i tak istotna efektowna prezencja sprawiają, że coraz chętniej decydujemy się na to, by do kuchni trafiły właśnie panele.

Jest jeszcze jeden niemniej ważny argument, który przemawia do przyszłych lokatorów. Bardzo częstym rozwiązaniem stosowanym zarówno w mieszkaniach, jak i domach jednorodzinnych jest łączenie kuchni z salonem. Dzięki położeniu jednolitej posadzki w tych dwóch pomieszczeniach optycznie powiększamy przestrzeń. Jest to tym bardziej cenne jeśli metraż mieszkania nie jest duży.

Jakie w takim razie wybrać panele podłogowe z przeznaczeniem do kuchni?

Wybierając podłogę laminowaną do salonu lub sypialni nie musimy decydować się na wyższej klasy panele. Natomiast jeśli mają one trafić do kuchni i stanowić spójną całość z salonem, przedpokojem i pokojami to konieczne będzie zdecydowanie się na produkt wyższej jakości. Co to oznacza? Bardzo ważne byśmy wybrali odpowiednią klasę ścieralności, czyli AC4 lub jeszcze wyższą AC5. To ważne w kontekście tego, że w kuchni istnieje większe ryzyko uszkodzenia podłogi ciężkim lub ostrym przedmiotem. Bardzo ważną kwestią jest także podwyższona odporność na wilgoć.

W ofertach takich sklepów jak Grupa Fachowcy uda się znaleźć panele podłogowe z odpowiednimi oznaczeniami, które wskazują na ten parametr – AquaZero, Hydro czy Hydro+.

Dwie wspomniane właściwości mają decydujący czynnik, który określa to, czy panele podłogowe sprawdzą się również w kuchni. Jeśli chodzi o walory estetyczne, to z powodzeniem znajdziemy wzór, który nam się spodoba, oferta rynkowa jest niezwykle szeroka.