W Wielki Piątek jest zwyczaj, że rychłym rankiem okadza się bydło święconem zielem, aby w ciągu roku nie chorowało. W tym dniu gospodynie ze śmietanki, zbieranej przez kilka dni, robią masło do święcenia, którego nie solą, lecz przechowują jako lekarstwo dla domowników i bydła

O tych i innych zwyczajach Wielkiego Tygodnia możemy przeczytać w 48. numerze Nowin Raciborskich z 18 kwietnia 1919 roku. Raciborska biblioteka zachęca do lektury archiwalnych numerów Nowin z lat 1889-1920 – za darmo i bez wychodzenia z domu! To propozycja w sam raz na święta…

Biblioteka poleca archiwalne numery Nowin Raciborskich w wersji online

Biblioteka poleca archiwalne numery Nowin Raciborskich w wersji online

Biblioteka poleca archiwalne numery Nowin Raciborskich w wersji online

Czytasz prasę regionalną? Śledzisz najnowsze doniesienia na lokalnych portalach? A może chciałbyś wiedzieć, co wydarzyło się w XIX i na początku XX wieku, nie musząc wertować archiwalnych egzemplarzy? Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Raciborzu oferuje swoim czytelnikom dostęp do zdigitalizowanych numerów Nowin Raciborskich z lat 1889-1920. Pod adresem: https://www.biblrac.pl/pl/site/nowiny.html można swobodnie i bez ograniczeń skorzystać z tej perły śląskiej prasy. Dostęp do plików jest darmowy.

A wracając do Wielkanocy… W archiwalnych numerach przeczytamy jeszcze m.in. o obmywaniu nóg dwunastu ubogim starcom i paleniu Judasza w Wielki Czwartek, robieniu z gałązek wierzbowych krzyżyków w Wielki Piątek, które następnie zanosiło się na pole i przy każdym odmawiano pięć pacierzy czy obchodzeniu z poświęconym chlebem domu dookoła w Wielką Sobotę. Polecamy lekturę w całości!

(źródło: MiPBP w Raciborzu)