W sobotnie popołudnie w Restauracji Zamkowej, w dawnej siedzibie Piastów, po dłuższej przerwie powróciła Kuchnia Społeczna. Tym razem w odsłonie wegańsko – wegetariańskiej.

Podczas wydarzenia o zwyczajach pszczół opowiadał Łukasz Kuschnik – pszczelarz z duszą artysty z Krzyżanowic, który wygłosił prelekcję pt.: „Sekretne życie pszczół”. Całość ubarwił koncert „Helaine Vis”.

Kuchnia Społeczna to przede wszystkim wymiana poglądów, zdań, doświadczeń, spostrzeżeń, przemyśleń czy dzielenie się uwagami z innymi, mającymi podobne upodobania kulinarne. To również okazja by spróbować dań kuchni roślinnej, bądź też przeprowadzić długo odkładany eksperyment kulinarny z wege daniem. Sporo miejsca, w trakcie wydarzenia poświęcone było pszczołom. To bowiem dzięki nim i innym zapylaczom zawdzięczamy co trzeci kęs tego co jemy!

Na zakończenie wystąpiła „Helaine Vis”, 24-letnia wokalistka i autorka tekstów. Materiał, który prezentuje to zbiór wspomnień, refleksji, historii opisywanych na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat. Jej delikatny głos uzupełnia i kontrapunktuje gitara w pełnym spektrum brzmień – od klasycznego i oszczędnego po ambientowe, stratosferyczne, czasem brudne. Razem z gitarzystą Grzegorzem Skoczylasem pracuje nad debiutancką płytą, która pojawi się jeszcze w tym roku.

W 2018 roku duet Helaine Vis zaczął koncertować pod skrzydłami agencji koncertowej Borówka Music. Od tego czasu zagrali około 60 koncertów w 40 miastach i wioskach w całej Polsce.

Wystąpili na festiwalach takich jak: Songwriter Łódź Festival, Spring Break Showcase, Tak Brzmi Miasto Showcase, Music Trail Festival, Sieradz Open Hair Festival czy Juwenaliach Krakowskich. Oprócz tego grali w mieszkaniach, na ulicach, w klubach, kawiarniach, na polu lawendy, na strychu czy w… salonie fryzjerskim.

(Grzegorz Nowak/Agencja Zamek)