Gastronomia to bardzo wymagająca branża, w której niezwykle ważne jest to, aby potrawy zawsze smakowały idealnie. W tym celu wszystkie produkty spożywcze muszą mieć zapewnione optymalne warunki do przechowywania.

Część z nich – jak mięsa, ryby czy nabiał – powinniśmy trzymać w specjalnych lodówkach, czyli szafach chłodniczych. Pomoże nam to nie tylko zachować ich świeżość i przydatność do spożycia, ale także wyjątkowy smak, zapach oraz wygląd. W jaki sposób szafy chłodnicze gastronomiczne mogą nam ułatwić codzienną pracę w gastronomii? Dlaczego warto zainwestować w te profesjonalne urządzenia chłodnicze? O tym wszystkim piszemy w poniższym artykule.

Dlaczego szafy chłodnicze są niezbędne w gastronomii?

Szafy chłodnicze są niezbędne w gastronomii z kilku przynajmniej powodów. Po pierwsze, dzięki nim możemy przechowywać żywność w odpowiednio niskich temperaturach. Mowa tutaj o takich produktach, jak mięsa, ryby, owoce morza, warzywa, nabiał, a także gotowe potrawy, które w restauracjach często są przyrządzane z pewnym wyprzedzeniem. Szafy chłodnicze dostępne są też w różnych rozmiarach – od dużych lodówek z podwójnymi drzwiami do niewielkich modeli, które z powodzeniem zmieszczą się pod kuchennym blatem. 

Stosowane warunki do przechowywania to jednak nie wszystko, co mają nam do zaoferowania szafy chłodnicze gastronomiczne. Musimy pamiętać o tym, że w ostatnich latach bardzo dużym problemem stało się marnowanie żywności. Wiele produktów bardzo szybko traci swój apetyczny wygląd, dlatego kucharze często decydują się nie używać ich już do gotowania. Dzięki szafom chłodniczym możemy znacznie dłużej zachować świeżość produktów, ale także ich apetyczny wygląd, ładny zapach i wszelkie walory smakowe. 

Szafy chłodnicze gastronomiczne pomogą nam także łatwiej zorganizować pracę w kuchni. Duża powierzchnia tych urządzeń sprawia, że możemy sobie pozwolić na magazynowanie większych zapasów, aby zawsze mieć wszystkie potrzebne składniki pod ręką. Ponadto, kiedy zdecydujemy się na zakup modeli z przeszklonymi frontami, nie musimy za każdym razem otwierać drzwi, aby sprawdzić, co dokładnie znajduje się w środku. 

Jakie szafy chłodnicze gastronomiczne znajdziemy na rynku?

Szafy chłodnicze gastronomiczne możemy łatwo dopasować do wymagań danego miejsca – na przykład baru, restauracji, stołówki, firmy cateringowej czy sklepu mięsnego. Na rynku znajdziemy przykładowo następujące modele:

  • szafy chłodnicze gastronomiczne z przeszklonymi drzwiami – to idealne rozwiązanie wszędzie tam, gdzie chcemy “na pierwszy rzut oka” zapoznać się z tym, co zostało umieszczone w szafie; urządzenia będą idealne do marketów, sklepów spożywczych lub mięsnych;
  • szafy chłodnicze dwudrzwiowe – modele doskonałe do dużych lokali gastronomicznych, możemy w nich magazynować na naprawdę spore ilości zapasów, ale także przechowywać w nich duże garnki z potrawami lub pojemniki GN;
  • szafy chłodnicze gastronomiczne niewielkich rozmiarów – to najczęściej urządzenia podblatowe, które są idealne do niewielkich przestrzeni, możemy w nich trzymać butelki z napojami lub przekąski, co jest idealnym rozwiązaniem głównie w barach czy pubach.

Jak widać, szafy chłodnicze gastronomiczne są dostępne w naprawdę wielu wariantach. Zaprojektowane zostały z myślą o różnych lokalach – niewielkich pubach, dużych luksusowych restauracjach czy też marketach i sklepach mięsnych. Wybór odpowiedniej szafy chłodniczej to korzystna inwestycja, na którą coraz częściej decydują się osoby z branży. 

Czym się kierować przy wyborze szaf chłodniczych do gastronomii?

Jakimi kryteriami należy się kierować, gdy decydujemy się na zakup szafy chłodniczej do naszego lokalu? Kluczowa będzie tutaj jej pojemność. Odpowiednie dopasowania urządzenia pod kątem wielkości jest bardzo ważne, aby móc swobodnie poruszać się po zapleczu kuchennym, a do tego bez trudu otwierać i zamykać szafę. Ważny będzie także materiał wykonania. Dobrym rozwiązaniem są szafy chłodnicze wykonane ze stali nierdzewnej. To materiał bardzo często wykorzystywany do produkcji urządzeń gastronomicznych. Skąd jego popularność? Wyróżnia się na przykład odpornością na korozję, uszkodzenia mechaniczne, a do tego łatwo utrzymać go w czystości, co w przypadku lokali gastronomicznych ma ogromne znaczenie. 

Warto wiedzieć, że szafy chłodnicze gastronomiczne mogą także posiadać szereg dodatkowych funkcji, które wpływają korzystanie na codzienną pracę. Wskazać tu można chociażby cichy agregat, samodomykające się drzwi z możliwością zamknięcia ich na zamek albo automatyczne odszranianie. Ciekawy wybór tych urządzeń można znaleźć na stronie sklepu: https://termosy.com.pl/Szafy-chlodnicze-c713

(artykuł sponsorowany)