Wiórki kokosowe otrzymywane z wnętrza orzecha kokosowego to świetny dodatek do ciast i ciasteczek, jednak możemy wykorzystać je również do przygotowania domowego mleka roślinnego. Jaki jednak mają indeks glikemiczny? Czy osoby chorujące na cukrzycę mogą po nie sięgać?

Wiórki kokosowe i ich indeks glikemiczny

Wiórki kokosowe dostępne na stronie: https://biowski.pl produkowane są z miąższu orzecha kokosowego, który odznacza się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (IG 45). Z tego też względu mogą być bez obaw raz na jakiś w odpowiednich ilościach czas spożywane przez osoby zmagające z cukrzycą. Warto przy tym podkreślić fakt, iż mają one dosyć sporą ilość kalorii z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, przez co osoby dbające o linię, a także walczące z nadwagą nie powinny spożywać ich w zbyt dużych ilościach.

Czy wiórki kokosowe mają jakieś właściwości zdrowotne?

Wiórki kokosowe zawierają w sobie przede wszystkim witaminy B, C oraz E, które pomagają wzmocnić naszą odporność, a także dbają o prawidłowy wygląd naszej skóry. Są też bardzo dobrym źródłem potasu, magnezu, cynku, fosforu, wapnia oraz sodu. Wszystkie te substancje odżywcze pomagają uzupełnić powstające w naszym organizmie niedobory witamin i minerałów, wpływając również na wzmocnienie naszych kości oraz zębów.

Wiórki kokosowe jak zostało wspomniane powyżej, zawierają jednak spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które jak wiadomo, nie należą do najzdrowszych. Są to jednak kwasy pochodzenia roślinnego, które są trawione przez nasz organizm zupełnie inaczej niż tłuszcze zwierzęce, dlatego też nie należy aż tak ich się obawiać.

Są one bowiem spalane dużo szybciej i nie odkładają się w naszym organizmie w postaci komórek tłuszczowych, ponieważ nasze ciało przetwarza je na niezwykle potrzebną do codziennego działania energię. Oczywiście nie powinniśmy spożywać ich w zbyt dużych ilościach, jednak stanowią świetny dodatek do domowych wypieków i możemy wykorzystać je również do przygotowania domowego mleka kokosowego, stanowiącego bardzo dobrą alternatywę dla mleka krowiego.

(artykuł sponsorowany)