Robert Makłowicz był gwiazdą XVI edycji Raciborskiego Festiwalu Podróżniczego WIATRAKI. Spotkanie ze znanym dziennikarzem poprowadził współorganizator imprezy Dawid Wacławczyk. 

Makłowicz opowiedział o kuchni, podróżach w najdalsze zakątki świata, ale i urokach naszego kraju. Mówił o kulisach realizowanych przez siebie programów kulinarnych. Odpowiedział także na pytania publiczności, a na koniec rozdał autografy.

Robert Makłowicz urodził się w 1963 roku w Krakowie. To dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego, w sposób wysoce niesystematyczny oraz wybiórczy, gdyż żadnego z tych kierunków nie ukończył.

Subskrybuj nasz kanał w serwisie YouTube!

Historią pasjonuje się od zawsze, zwłaszcza dziejami Europy Środkowej w dobie panowania Habsburgów, szczególnie zaś dwóch ostatnich władców tejże dynastii – cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola.

Pozostałe zainteresowania nazwać można szeroko rozumianą konsumpcją – od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csángó), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli oraz mieszane), wina (koniecznie grüner veltliner i pinot noir) oraz kuchnię (przedziwna predylekcja do mamałygi z bryndzą oraz skwarkami z wędzonej słoniny).

Twórca programu telewizyjnego „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, „Makłowicz w podróży” oraz „Makłowicz w drodze”. Był przewodnikiem po świecie kulinarnym w programie Bake Off – Ale ciacho!

Niezwykła osobowość telewizyjna. Odwiedził 6 kontynentów i kilkadziesiąt państw. m. in. Australię, Urugwaj, Jamajkę, Izrael, Ekwador, Indie, Islandię, Tunezję, Portugalię, Mołdawię, Macedonię, Armenię, Estonię, Litwę, Ukrainę i liczne państwa europejskie.

Dwukrotnie nominowany do nagrody Wiktora, przyznawanej w Polsce najwybitniejszym osobowościom telewizyjnym, raz tę nagrodę otrzymał. Czterokrotny laureat nagrody Oskara Kulinarnego, przyznawanej w Polsce najwybitniejszym osobistościom z branży kulinarnej. Laureat chorwackiej nagrody Zlata Penkala, przyznawanej osobom popularyzującym w świecie Chorwację, kawaler orderu Srebrnego Krzyża Zasługi, przyznanego przez Prezydenta Rzeczypospolitej za propagowanie kultur lokalnych.

Chcesz być na bieżąco? Obserwuj nas na Instagramie! 

Współpracował z największymi ogólnopolskimi tygodnikami („Wprost”, „Newsweek”, „Magazyn Gazety Wyborczej”, „PB – Weekend”). Autor licznych książek w tym: „Cafe Museum”, „Fuzja smaków”, „Smak Węgier”, „CK Kuchnia”, „Czy wierzyć platynowym blondynkom?”, „Dalmacja. Książka kucharska”.

(wk, [email protected])

ZOBACZ TAKŻE