W Gminnym Centrum Kultury w Tworkowie w Gminie Krzyżanowice odbyło się wspólne kiszenie kapusty po staremu. Imprezę zorganizowało koło gospodyń wiejskich. Zobaczcie zdjęcia!

Jest niskokaloryczna, dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry – mowa tutaj o kiszonej kapuście, którą 23 października w gminnym Centrum Kultury, panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały właśnie do kiszenia.

Tradycyjne kiszenie kapusty było kiedyś ważnym, a wręcz rytualnym wydarzeniem w życiu społeczności wiejskiej. Ta tradycja w gminie Krzyżanowice utrzymuje się po dziś dzień. W środku tygodnia przy kamiennym buncloku zebrały się panie z sołeckich KGW, aby wspólnie przygotować to „panaceum”, czyli lek na wszystko.

Subskrybuj nasz kanał w serwisie YouTube!

Zapracowanym gospodyniom z zaciekawieniem przyglądały się dzieci z przedszkola w Tworkowie, które miały możliwość prześledzenia i aktywnego uczestnictwa w całym procesie kiszenia. Spotkaniu towarzyszyły śpiewy przy akompaniamencie akordeonu, a uczniowie z Bolesławia zaprezentowali dwie krótkie scenki z wiejskiego życia.

Chcesz być na bieżąco? Obserwuj nas na Instagramie! 

Całość spotkania poprowadziła koordynator ds. kultury Sabina Ciuraszkiewicz. Podczas kiszenia kapusty obecny był wójt gminy Grzegorz Utracki oraz dyrektor GZOKSiT Daria Wieczorek.

(UG Krzyżanowice)

ZOBACZ TAKŻE